Første forskningsrapport: Hva sier legene selv og hva sier lokale helseledere

Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM) presenterer funn fra sin følgeforsikning av ALIS-Vest-prosjektet et drøyt halvår etter at 14 leger startet i utdanningsstillinger i ti kommuner i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Ettersom stortingspolitikerne har vedtatt at utdanningsstillinger skal bli et tilbud nasjonalt, er det viktig med kunnskap om disse stillingene fra både legens perspektiv og fra lokale helselederes.

Allmennlegene i spesialisering (ALIS) har alle fått stillinger med litt ulike listelengder (snitt på ca 700) og forskjeller i lønnsnivå, da dette er fastsatt lokalt. ALIS er opptatt av tryggheten fast inntekt gir i en oppstartsfase samtidig som de ønsker fleksibilitet i egen arbeidshverdag og rammer for arbeidstid som sikrer at de kan ha fritid. Dessuten er et tilrettelagt strukturert spesialiseringsløp attraktivt for ALIS. Deltagelse i en felles veiledningsgruppe trekkes også frem som viktig.

Kommunene har vist både effektivitet, risikovillighet og endringsevne for få på plass de nye utdanningsstillingene. Men de gjør det ikke alene. Deltagelse i vårt nettverksprosjekt, med både faglig og økonomisk støtte, kan ha fungert som en slags katalysator for en utvikling både leger og helseledere allerede har ønsket seg.

I rapporten skriver vi utdypende om både ALIS og lokale helselederes erfaringer, samt litt om prosjektkommunene og om selve prosjektet. Videre trekker vi frem kunnskap om betydningen av immatrielle goder som fritid og om stedets betydning, samt noe om implementering og om utforsking av komplekse tjenesteinnovasjoner.

Bak rapporten står, fra venstre, phD i medisinsk antropologi og jurist, Tone Seppola Edvardsen og phD, spesialist i allmennmedisin og leder for NSDM, Helen Brandstorp.

20170531_174738

Her finnes sammendraget

Her er hele rapporten

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s