Hvordan utvikles og gjennomføres veiledningen i ALIS-Vest?

Forsker, fastlege og kommuneoverlege Anette Ester (Hyllestad), pensjonert professor i allmennmedisin Eivind Meland, førsteamanuensis Kjersti Lea og førsteamanuensis og allmennlege Stefán Hjörleifsson (alle ved ved Universitetet i Bergen) har fulgt veiledningen i ALIS-Vest fra oppstarten av prosjektet. (Se bilder over og nederst)

Forskergruppens interesse for ALIS-Vest er basert på en tese om at veiledning er en viktig og lærerik del av spesialiseringen i allmennmedisin.

– Vi prøver derfor i første omgang å kartlegge hva slags veiledning finner sted i ALIS-Vest-prosjektet, og hva er veiledningens omfang og organisering. I andre omgang prøver vi å forstå hvilken betydning veiledningen har for utdanningskandiatene.

Forskningsprosjektet baserer seg i stor grad på utdanningskandidatenes egne vurderinger slik de uttrykker dem i besvarelser på våre spørreskjema. Men våre observasjoner og uformelle samtaler med flere av aktørene i ALIS-Vest i hele prosjektperioden legges også til grunn.

Resultatene av forskningsprosjektet vil bli publisert i en rapport sommeren 2019. I rapporten vil vi ta for oss både veiledningen som finner sted i en felles veiledningsgruppe der de fleste utdanningskandidatene i ALIS-Vest deltar og den individuelle veiledningen på kandidatenes arbeids-sted.

Veiledningsgruppen er organsiert etter velkjente prinsipper fra den allmennmedisinske spesialitetsutdanningen i Norge. Likevel er det flere forhold som har gjort at veiledningsgruppen i ALIS-Vest gjerne omtales som spesielt vellykket. Vi tror at det kan trekkes viktige lærdommer for organiseringen av den felles veiledningen i grupper i fremtiden.

Organiseringen og gjennomføringen av den individuelle veiledningen i ALIS-Vest tror vi har vært enda mer av et nybrottsarbeid. De ulike kommunene i ALIS-Vest har hatt ulike forutsetninger for å tilby individuell veiledning. Dette kommer ikke som noen overraskelse ettersom rekrutteringsvansker var et kriterium for å være med i ALIS-Vest prosjektet

fullsizeoutput_1b  Image 20-06-2019 at 12.35Image 20-06-2019 at 12.34

Fra ventre: Anette Ester, eivind Meland, Kjersti Lea og Stefán Hjörleifsson

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s